Mesajele apocaliptice agravează conflictul dintre autorități și cetățeni

  • Lipsa transparenței, comunicarea defectuoasă și menținerea populației într-o teroare continuă cu mesajele apocaliptice nu vor face decât să agraveze conflictul dintre autorități și cetățeni, atrag atenția avocații din Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept. Aceștia au decis să organizeze, în 2 august, o dezbatere națională în ce privește acțiunile Guvernului pentru combaterea pandemiei.
  • Guvernul, Președinția, Parlamentul și toate instituțiile publice implicate în gestionarea pandemiei au fost chemate să participe la o dezbatere națională cu societatea civilă și medicii, pentru a găsi soluțiile de ieșire din această criză. Reprezentanții Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept avertizează că Guvernul trebuie să stopeze mesajele apocaliptice, care mențin populația într-o stare de teroare continuă.
  • ”Nu poți să ai numai asemenea mesaje dacă vrei să se întâmple ceva și dacă vrei ca populația să aibă o deschidere față de măsurile pe care tu le propui. În toată perioada asta autoritățile au venit în permanență cu mesaje apocaliptice, în condițiile în care noi am avut mult timp circa o mie de cazuri depistate pozitiv în România. Și ne tot spun că o să vină toamna, o să vină valul 4 și va fi dezastru. În Grupul ăla de suport tehnico-științific, jumătate nu sunt medici și atunci normal că cetățenii au suspiciuni cu privire la ceea ce se întâmplă. Noi vrem să facem o punte de comunicare între cetățeni și autorități să vedem ce ar fi de făcut mai departe, ca să nu mai stăm în această situație conflictuală. De un an și jumătate se iau numeroase măsuri care restrâng drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor fără să fi existat o consultare sau o dezbatere publică cu autorități și cetățeni. Mai mult decât atât, autoritățile ignoră și reacția cetățenilor și impactul măsurilor asupra acestora”, a declarat av. Elena Radu, reprezentant al Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept.
  • Lipsa de comunicare și transparență a autorităților nu a făcut decât să creeze incertitudini și suspiciuni ale cetățenilor, spun avocații. Aceștia arată că autoritățile spun doar că așa au decis specialiștii, fără să indice care sunt acei specialiști, și spun că trebuie să ne conformăm pentru că altfel vom suporta consecințele de rigoare. ”Nu putem să menținem această prăpastie care s-a creat între cetățeni și autorități. Dacă vor să adopte niște măsuri care să aibă efecte reale în combaterea pandemiei și oamenii să le accepte, nu pot face acest lucru decât în urma unei comunicări cu cetățenii, ca să înțeleagă și ce vrea cetățeanul, și ce simte cetățeanul și ce crede cetățeanul că ar trebui să facă. În plus nu poți tu, ca autoritate, să încalci legile și Constituția și apoi să ceri cetățenilor să le respecte”, ne-a precizat avocatul Elena Radu. Aceasta a subliniat că măsurile luate de autorități nu au avut efecte reale în combaterea virusului, iar unele dintre acestea au fost chiar lipsite de logică, făcând referire la deciziile de închidere a magazinelor la ora 18 și interdicția de a mai ieși din case după ora 22.
  • Avocații spun că reacția românilor la constrângerile pentru vaccinare a fost una extrem de negativă și că nici stimulentele nu vor da rezultate. Astfel, până pe 10 mai, numărul de vaccinați a fost pe un trend crescător pentru ca, după ce Guvernul a început să introducă constrângeri, numărul să scadă vertiginos. ”Prin măsurile pe care le iau nu fac altceva decât să creeze o reacție total inversă în rândul cetățenilor, iar consecințele se văd. Cu cât încerci să fii mai puțin transparent, cu atât populația va fi mai suspicioasă. Acum am înțeles că vor să acorde și vouchere dacă te vaccinezi. Păi, din punct de vedere psihologic, e o mare greșeală. Dacă un produs ți-l dă unul gratis înseamnă că e prost, dacă îți mai dă și bani ca să-l iei atunci e și mai prost. Păi cu asta nu faci decât să întărești suspiciunea cetățenilor că acele vaccinuri sunt proaste rău de tot și creează mari probleme dacă tu, stat, ești dispus să îl și plătești pe cel care se vaccinează”, ne-a mai declarat avocatul Elena Radu.